Premia kasum kasvas möödunud aastal ligi kolmandiku

11.02.2015

Premia Baltikumi netokasum kasvas 2014. aastal 29%, ulatudes 3,9 miljoni euroni. EBITDA ehk tulu, millest on maha arvestatud maksud, kulum, intressid ja muud kulud kasvas aastaga 12%, jõudes 5 miljoni euroni.

Ettevõtte auditeerimata konsolideeritud käive ulatus möödunud aastal 4,3% kasvuga 50,1 miljoni euroni.  Balti riikides moodustas käibest jäätis 40%, külmutatud toodete müük 52% ning ülejäänu andis logistikateenuste müük kolmandatele osapooltele. Kasv toimus kõikidel sihtturgudel.

Nordic Foods Holdingu juhatuse liikme Katre Kõvaski sõnul oli Premial äriliselt keeruline ja väljakutseid pakkuv, kuid kokkuvõttes väga hea aasta ning lisaks liidri positsiooni kinnistamisele Baltikumi jäätiseturul õnnestus teha oluline arenguhüpe ka külmutatud toodete segmendis. „Möödunud aastal loobusime jäätisesegmendis paljudest private label toodetest ning keskendusime oma kaubamärkidele, mis võimaldas kasvatada kasumlikkust. Ka külmkauba puhul läks peamine tähelepanu ettevõtte enda kaubamärkide arendamisele ja toetamisele ning selles segmendis osutus käibeveduriks Läti,“ lisas Kõvask.

Nordic Foods Holding on Premia Baltikumi operatsioone juhtiv valdusfirma, mis loodi 2014. aasta sügisel, kui toonase Premia Foodsi (täna PRFoods) aktsionärid otsustasid müüa ettevõtte Baltikumi ja Venemaa jäätise- ja külmkaubaäri Andrei Beskhmelnitskile, Ukraina päritolu toidutöösturile. Beskhmelnitski on tuntud Venemaa suurima piimanduskontserni Unimilk loojana ning 2011. aastal asutas ta rahvusvahelise toidukontserni Food Union, mille tütarfirmade hulka kuulub teiste seas ka Läti suurim piima- ja jäätisetööstus Rigas Piena Kombinats. Premia ärisegmendid Baltimaades on jäätis ja sügavkülmutatud tooted ning ettevõte on 22% turuosaga Balti riikides jäätiseturu liider. Premia annab Eestis, Lätis ja Leedus tööd ligikaudu 450 inimesele, ettevõtte peakontor ja peamine tootmisüksus asuvad Tallinnas. Eesti kultuuriministeerium tunnustas Premiat tiitliga Aasta kultuurisõber 2014 panuse eest Eesti kultuurielu edendamisse ja elavdamisse.

Food Union on Läti suurim piimatööstusettevõte ja üks suurimaid toiduainetetööstusi kogu Baltikumis. Food Union koondab kahte suuremat piimatööstust Lätis: AS Rigas pienas kombinats ning AS Valmieras piens. Food Union annab täna tööd rohkem kui 800 inimesele ning ettevõtte aastane käive on rohkem kui 115 miljon eurot. Food Unioni piimatooted ja jäätis on tehtud puhtast piimast, millega varustavad ettevõtet 1000 parimat Läti farmi. Food Union on rahvusvaheline ettevõte, mille äri on üles ehitatud suurepärasele mainele ning Läti piimatööstuse aegumatutele traditsioonidele. Food Union esindab uut ärifilosoofiat ja väärtusi, mis baseeruvad innovatsioonil, looval lähenemisel tootearendusse ja valmisolekul otsida pidevalt uusi ideid ning seada ambitsioonikaid plaane.