Eesti toidu Südamega Tegija 2024 tiitli pälvis Premia suurkliendihaldur Jaan Luks

17.10.2024

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ning regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman andsid tänavuse toidutööstuse Südamega Tegija tiitli üle Premia Tallinna Külmhoone suurkliendihaldurile Jaan Luksile, kes tunneb Eesti vanimat jäätisetööstust nagu oma kümmet sõrme – 31 aasta jooksul on ta olnud ettevõtte müügidirektor ja kuulunud ka ettevõtte juhtkonda.

„Eesti toit on hinnatud nii kodu- kui ka välismaal. Selle eest kannavad hoolt meie toidusektoris pikka aega töötanud inimesed, kelle pühendumust on raske ülehinnata. Tänu neile püsib Eesti toidu kvaliteet ja maine kõrgel,“ ütles regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman Jaan Luksi õnnitledes.

Tänavu kümnendat korda välja antavale Eesti toidu „Südamega tegija“ tiitlile esitati kümme kandidaati erinevatest toidutööstustest üle Eesti, kelle hulgast valiti juhtkogu hääletuse tulemusel välja viis.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul oli kõikide finalistide tööstaaž konkreetses ettevõttes olnud üle 11 aasta. „Nende inimeste oskused ja teadmised toidutootmisest on hindamatu väärtusega. Ühelt poolt on vaja suurepäraseid teadmisi toidu valmistamise ja tehnoloogia kohta, mis tagavad toidu säilimise ja kvaliteedi. Teisalt on vaja ka oskusi oma tooteid müüa ja turundada. Kokkuvõttes on edukate toodete taga väga suur ettevõtte ülene tiimitöö.“

Jaanilt on väljaõppe saanud kõik Premia regionaalsed müügijuhid, müügiagendid ja tootepaigutajad. Tema pikaajaline kogemus ja laialdased teadmised aitavad ettevõttel liikuda heas tuules ning tegutseda efektiivselt ja tulemuslikult.

„Liialdamata võib öelda, et Jaan on töökollektiivi hing ja süda. Kolleegid ütlevad, et Jaan on põhjus, miks nad alati hea meelega tööle tulevad,“ ütles Premia Tallinna Külmhoone juht Aivar Aus. „Ta on nagu piksevarras, kes maandab kõik õhus valitsevad pinged ja lahendab olukorrad ära nii, et kõik võidavad.“

Jaan asus tööle Tallinna Külmhoonesse aastal 1993. Algaastatel tuli tegeleda praktiliselt kõigega – juhtida logistikat, müüki ja turundust ning korraldada palju muudki, sest eraldi osakondasid ei olnud veel loodud. „Jaani panus ettevõtte ülesehitusse, protsesside loomisesse ja tootevaliku kujundamisse on olnud hindamatu. Tema pikaajaline kogemus ja laialdased teadmised aitavad ettevõttel liikuda heas tuules ning tegutseda efektiivselt ja tulemuslikult,“ lisas Aus.

Viimased 20 aastat on Jaan keskendunud suuremate võtmeklientide haldamisele ning on selles vallas tõeline meister. Kliendid hindavad Jaani professionaalsust, sõbralikkust ja suurepärast suhtlemisoskust. Kuigi tema põhifookus on seotud müügistrateegia elluviimisega, osaleb ta ka tootearendusprotsessides ja innovatsiooniprojektide juhtimises. Ta on aktiivne kaasamõtleja, kes alati märkab võimalusi töö parendamiseks ja kelle arvamust hinnatakse kõrgelt.

Lõppvoorus kandideerisid tiitlile lisaks Jaanile ka 20-aastase tööstaažiga Maag Eesti Talleggi Tabasalu tootmisüksuse tehnoloog Andra Kople, 11 aastat ettevõttes töötanud Orkla Eesti Põltsamaa tehase vanemtehnoloog Eda Lobjakas, 1980. aastast ettevõttes töötanud Tere Põlva tootmisüksuse süsteemioperaator Kaja Pikksööt, 1982. aastal ettevõttega liitunud Farmi Piimatööstuse tehnoloog Rita Kallasmaa.

Südamega Tegija selgitati välja hindamiskomisjoni liikmete ja Toiduliidu Facebooki rahvahääletuse tulemuste kombineerimisel. Südamega Tegija tiitliga tunnustab Toiduliit iga-aastaselt Eesti toidutööstuse kõige silmapaistvamaid inimesi, kes teevad oma tööd suure hoole ja südamega. Tänavu tunnustati Südamega Tegijat juba kümnendat korda. 2023. aasta Südamega Tegijaks valiti Tere müügidirektor Mare Laur.

FOTOL: Piret Hartman, Jaan Luks, Sirje Potisepp (autor: Premia)