Inglise puuviljakeeks
Imehea inglispärane jõulukeeks, mis tasub valmis küpsetada päev-kaks varem. Kindlasti pane kuivatatud puuviljad rummi sisse likku juba eelmisel õhtul enne küpsetamist, see annab koogile just õige meki. Serveeri pidulikul puhul koos pistaatsiajäätise palliga.
12 tk
Koostisosad | |
---|---|
toasooja võid | 200 g |
suhkrut | 2 dl |
muna | 3 |
jahu | 4 dl |
küpsetuspulbrit | 2 tl |
kuivatatud jõhvikaid | 100 g |
rosinaid | 100 g |
kuivatatud aprikoose | 150 g |
kuivatatud ploome | 150 g |
tumedat rummi | 1,5 dl |
Serveerimiseks: | |
Premia Pistaatsia-koorejäätist | 1-2 karpi |
pistaatsiapähkleid |
Tükelda ploomid ja aprikoosid, pane koos rosinate-jõhvikatega rummi sisse 2 tunniks kuni üle öö likku. Määri piklik 1 l keeksivorm seest pehme võiga, puista riivsaiaga üle. Vahusta pehme või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, mikserda iga kord ühtlaseks. Nüüd lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja viimaks ka leotatud puuviljad koos rummiga. Sega ühtlaseks ja tõsta tainas lusikaga vormi, silu pind ühtlaseks.
Küpseta 170 kraadi juures ahjus u 1 tund. Võta ahjust, lase 5–8 minutit seista ja kummuta restile jahtuma. Aseta täiesti jahtunud kook tagasi vormi, kata pealt toidukile või fooliumiga ja hoia 1–2 päeva toatemperatuuril, nii saavutab see täiusliku maitse.
Serveeri pidulikul puhul viiluna taldrikul koos jäätisepalli ja hakitud pistaatsiapähklitega.
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa