Ameerika kõrvitsapirukas
Klassikaline ameerika kõrvitsapirukas, mida valmistatakse Ameerikas traditsiooniliselt novembris tähistatavale tänupühalauale. Pirukat kaunistatakse samast tainast isetehtud lehekese kujuliste kaneeliküpsistega.
10le
Koostisosad | |
---|---|
Põhi: | |
Nisujahu | 2,5 dl |
Sool | 0,5 tl |
Külm või | 100 g |
Külm vesi | 2 sl |
Täidis: | |
Kõrvitsapüree | 5 dl |
Muna | 2 tk |
Suhkur | ¾ dl |
Fariinsuhkur | 1 dl |
Vahukoor | 2 dl |
Kaneel | 1 tl |
Ingver | 1 tl |
Muskaatpähkel | ¼ tl |
Nelk | ¼ tl |
Näpuotsatäis soola | |
Määrimiseks 1 muna | |
Pealepuistamiseks suhkru-kaneelisegu | |
Serveerimiseks: | |
Premia 40% vähema suhkruga vanilli-koorejäätis sidrunimoosiga | 1-2 topsi |
Sega jahu, sool ja kuubikuteks tükeldatud külm või segamini. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Paki kilesse ja tõsta pooleks tunniks külma. Rulli tainas õhukeseks ( jäta osa lehekeste tegemiseks) ja tõsta rulli abil 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Lõika ülejäänud taignast 5-7 lehekest, määri pealt munaga ja kaunista suhkru- kaneeliseguga. Küpseta 225 kraadi juures kuldkollaseks, u 3-5 minutit.
Vahusta täidise jaoks munad suhkrutega kohevaks vahuks. Sega maitseained paari supulusikatäie kõrvitsapüree hulka ja lisa see ülejäänud kõrvitsapüreele, sega hästi läbi. Sega munavaht kõrvitsapüreega ja lisa ka vahukoor. Kalla segu vormi pirukapõhjale. Küpseta pirukat 10 minutit 225 kraadi juures, alanda temperatuur 175 kraadi juurde ja küpseta veel 35 – 40 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Suru kaunistused sooja piruka pinnale. Lase pirukal jahtuda ja serveeri jäätisepallidega.
NB! Kõrvitsapüree valmistamiseks rösti kõrvitsakuubikud ahjus 200 kraadi juures pehmeks, püreesta.
Mõnusat maiustamist!
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa