Baked alaska ehk üleküpsetatud jäätisetort
Küpsetatud Alaska tort on tõeline klassik, mille juured ulatuvad 1867. aasta Ameerikasse. Tordi keskmes on jääkülm jäätis, mille ümber biskviit, moos ja peal besee, mis sümboliseerib iglu. Kõlab nagu üks lihtne tort kuid tegelikkuses on tegemist visuaalselt kauni, maitselt imelise ning kulinaarselt mängulise magusroaga, mille koht ei ole päris kindlasti üksnes kokasaates, vaid sellega saavad hakkama ka kannatlikud kodukokad.
8-10 le
Koostisosad | |
---|---|
munavalget | 4 tk |
suhkrut | 3 dl |
Premia Eriti Rammusat mustsõstramoosiga vanilli-koorejäätist | 1 l |
Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist | 1 l |
näpuotsaga soola | |
iseküpsetatud sokolaadipõhi (või õhuke biskviitpõhi) | |
Šokolaadipõhi: | |
võid | 75 g |
suhkrut | 0,75 dl |
fariinsuhkrut | 0,5 dl |
vanillisuhkrut | 0,5 sl |
kakod | 0,5 dl |
muna | 2 |
nisujahu | 1 dl |
näpuotsaga soola |
Alusta šokolaadipõhjast, mis peab jäätistega torti kokku pannes olema täielikult jahtunud. Küpseta põhi eelmisel õhtul või hommikul, et see jõuaks jahtuda. Vooderda 20 cm lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga. Sulata või potis. Sega hulka suhkrud, lisa ka kakao. Sega hulka ka jahu, sool ja ükshaaval munad, sega ühtlaseks taignaks. Laota tainas vormi ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 9-10 minutit, kuni põhi on küps ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase jahtuda täielikult.
Vooderda sama läbimõõduga kauss, mis vormi kasutasid, seest toidukilega. Lase jäätistel väheke sulada ja laota mustsõstramoosiga koorejäätis kausi põhja. Kata vanilli-koorejäätisega. Suru jäätised tihedalt vormi. Vajuta peale jahtunud šokolaadipõhi. Kata ka pealt kilega ja tõsta sügavkülma vähemalt pooleks tunniks. Siiani võid tordi ka päev varem valmis teha.
Eralda munavalged kollastest ja vahusta munavalgeid paar minutit näpuotsatäie soolaga, lisa vähehaaval suhkur. Vahusta tugevaks läikivaks vahuks.
Kummuta jäätisetort küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, šokolaadipõhi all, eemalda kile ja laota vaht kaunilt lusikaga tordile nii, et ühtegi pilu munavalgekattesse ei jääks, muidu hakkab jäätis ahjukuumas sulama. Vajuta lusikaga kaunid lohud ja tipud peale. Kuumuta ahjus 250 °C juures 2-3 minutit, kuni munavalgetipud on kauni kuldpruuni värvi saanud. Võid seda teha ka gaasipõletiga, ilma ahju panemata. Serveeri tort koheselt!
Head nautimist!
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa