Frititud vanillijäätis mustikapüreega

Magustoidud

Kui sul on kannatust oodata jäätise külmumist, soovid näha, kuidas jääkülm jäätis tulikuumas õlis tantsu lööb ning hiljem mustikases pürees kümbleb, siis see retsept on sulle!

4le

Koostisosad
Mustikapüree:
külmutatud või värskeid mustikaid 400 g
suhkrut 1 dl
sidruni mahl 1 sidrun
vett 4 sl
Frititud jäätisepallid:
Premia Eriti Rammusat vanilli-koorejäätist 1 l
riivsaia 1 dl
muna 1 tk
pankot (aasiapärane suureteraline riivsai) 2 dl
frittimiseks küpsetusõli
Proovi retseptis
Valmistamine

Pane potti mustikad, suhkur, sidrunimahl ja vesi ning kuumuta keemiseni. Keeta tuleb seni kuni kuni marjad on pehmed (3-5 minutit), püreesta segu saumikseriga ning lase jahtuda. Püree võid valmis teha ka eelmisel päeval, siis on sel aega täielikult jahtuda.

Püree valmis, on aeg vormida jäätisekulbiga vähemalt 4 jäätisepalli, mis tuleb seejärel panna vähemalt 20 minutiks sügavkülma. Nüüd võta jäätisepallid külmikust ning veereta  riivsaias ja tõsta uuesti vähemalt 15 minutiks sügavkülma. Veereta pallikesi seejärel lahtiklopitud munas ja pankos, nii et pall oleks pankoga täielikult kaetud. Säti pallid uuesti sügavkülma vähemalt 30 minutiks. Nüüd tuleb pallikesi veel viimast korda muna ja panko paneeringus veeretada ning seejärel võiksid valminud jäätisepallid puhata sügavkülmas 30 minutit, veel parem üleöö.

Enne serveerimist jaga mustikakissell nelja kaussi. Kuumuta õli väikeses potis 225 kraadini. Kui õli on jahedam, hakkab jäätis sulama, kuid paneering ei pruunistu. Friti pallid ükshaaval ja neid pidevalt keerates kuldpruuniks (15 sekundit) ning tõsta siis otse potist mustikakisselli sisse. Naudi koheselt!

NIPP! Pallid tee valmis juba eelmisel õhtul, et need jõuaksid sügavkülmas korralikult külmuda. Köögis võib alati äpardusi juhtuda, eriti kui kokku saavad jääkülm jäätis ja tulikuum õli. Seepärast valmista paar palli rohkem, nii on varu olemas, kui mõni jäätisepall frittides sulama peaks hakkama. Veendu, et paneering katab tervet palli. Frittima peab kiirelt, nii et jäätis pallist välja ei jõuaks voolama hakata.

Head nautimist!

 

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa