Inglise puuviljakeeks
Imehea inglispärane jõulukeeks, mis tasub valmis küpsetada mõni päev varem. Kindlasti pane kuivatatud puuviljad rummi sisse likku juba eelmisel õhtul enne küpsetamist, see annab koogile just õige meki. Ingveriga vanillijäätis on just õige lisand võrratule jõulukeeksile.
10-12-le
Koostisosad | |
---|---|
Toasoe või | 200 g |
Suhkur | 2 dl |
Muna | 3 tk |
Jahu | 4 dl |
Küpsetuspulber | 2 tl |
Kuivatatud jõhvikad | 100 g |
Kuivatatud aprikoosid | 200 g |
Kuivatatud ploomid | 200 g |
Tume rumm | 1,5 dl |
Serveerimiseks | |
Eriti Rammus vanilli-koorejäätis |
Tükelda ploomid ja aprikoosid, pane koos jõhvikatega rummi sisse 2 tunniks kuni üle öö likku. Määri toruga rõngasvorm seest pehme võiga, puista riivsaiaga üle (mulle meeldib kasutada silikoonvormi – seda pole vaja määrida ja koogi saab kergelt kätte). Vahusta pehme või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, segu iga kord ühtlaseks mikserdades. Nüüd lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja viimaks ka leotatud puuviljad koos rummiga. Sega ühtlaseks ja tõsta tainas lusikaga vormi, silu pind ühtlaseks.
Küpseta 170 kraadi juures 50- 55 minutit või kuni keeks küps ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Võta keeks ahjust, lase 5–8 minutit seista ja kummuta restile jahtuma. Aseta täiesti jahtunud kook tagasi vormi, kata pealt toidukile või fooliumiga ja hoia 3–5 päeva toatemperatuuril, nii saavutab see täiusliku maitse. Serveeri taldrikul koos jäätisepalliga.
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa