Jäätisemakroonid
Mandlijahust ja munavalgest valmivad makroonid ei ole viimaste aastate magustoidutrend, vaid magus amps, mis rõõmustas magusasõpru juba renessansi ajastul. Kuninganna Caterina de´ Medici oli see, kes aitas makroonidel ületada Itaalia-Prantsusmaa piiri, kust siis väikesed mandliküpsised kiirelt levima hakkasid. Kunagine Itaalia jõukate magusroog naudib nüüd Prantsusmaa magustoitude kuninga tiitlit. Kuigi juba tavaliste makroonide tegu tekitab paljudes hobikokkades ja magusasõprades aukartust, siis jäätisega versioon võib esiti veelgi keerulisemana tunduda. Selle tunde ja aukartuse võib kohe köögi ukse taha jätta! Makroonide tegemisel on kõige olulisem jälgida täpselt retsepti, sest nende sõmera koorikuga ja seest pehmete mandliste maiuste valmistamisel isetegevuseks ruumi ei ole.
25 tk
Koostisosad | |
---|---|
Makroonid: | |
tuhksuhkrut | 170g |
mandlijahu | 110 g |
mõni tilk toiduvärvi | |
munavalget | 90 g (ca 3 tk) |
peensuhkrut | 2 spl |
mõni tilk toiduvärvi | |
Täidis: | |
Premia vanilli-koorejäätist | 1 l |
Premia mango-meloni-koorejäätist | 1 l |
Premia Eriti rammusat šokolaadi-koorejäätist | 1 l |
Sega kaalutud mandlijahu tuhksuhkruga ja sõelu hoolikalt läbi. Nii saad kindel olla, et makroonid jäävad pealt siledad, mitte krobelised.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks, seejärel lisa hulka peensuhkur ning jätka vahustamist. Valmis vaht on tugev ja läikiv. Sega valminud vahu hulka sõelutud tuhksuhkru-mandlijahusegu ning lisa ka toiduvärv. Sega kõik käsitsi ühtlaseks tainaks. Et makroonid saaksid ühesuurused, joonista kahele küpsetuspaberile 2 cm läbimõõduga ringid. Pritsi tordipritsiga tainas ringidesse ja lase seista umbes 40 minutit, kuni tainas on pisut kuivanud ning pind näpuga õrnalt katsudes enam ei kleepu. Nüüd on makroonid ahju minemiseks valmis. Küpseta neid 125 kraadi juures ahju alumisel siinil umbes 20 minutit. Makroonid on valmis, kui saad neid õrnalt paberil nihutada ning pealminegi kiht tundub küps. Lase neil paberil lõplikult jahtuda.
Enne serveerimist tuleb vormida jäätisepallid, sättida need küpsetuspaberiga kaetud alusele ning tõsta vähemalt pooleks tunniks sügavkülma. Valmista 1 makroon korraga ehk võta pallid ükshaaval sügavkülmast ja vajuta kahe makroonipõhja vahele, silu noaga siledaks, tõsta veel 10 minutiks sügavkülma ning siis kaunista. Toimi nii iga makrooniga. Kaunistatud makroonid peaksid vähemalt pool tundi, veel parem kui tund aega enne serveerimist külmas seisma. Naudi makroone otse sügavkülmast!
Head nautimist!
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa