Kohupiimaplaadikook vaarikatega
Seda klassikalist kohupiima- plaadikooki saab küpsetada aastaringselt:suvel kasutades värskeid vaarikaid ja sügis- talvel- kevadel külmutatud vaarikaid. Viimased sega lusikatäie tärklisega läbi ja laota külmununa kohupiimale.
Kümnele
Koostisosad | |
---|---|
Tainas: | |
võid | 200 g |
suhkrut | 1 dl |
muna | 1 tk |
jahu | 6 dl |
küpsetuspulbrit | 1 tl |
näpuotsaga soola | |
Kate: | |
suhkrut | 2 dl |
vanillisuhkrut | 2 tl |
muna | 5 tk |
kohupiima | 800 g |
hapukoort | 2 dl |
jahu | 3 sl |
vaarikaid | 4 dl |
Serveerimiseks: | |
Premia Eriti Rammusat Maasika-koorejäätist maasikatoormoosiga | 1 l |
Vahusta või suhkru-soolaga, lisa muna ja jahuga segatud küpsetuspulber. Sega ühtlaseks purutainaks ja puista ¾ sellest küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (nt 24×32). Torka kahvliga augud ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Samal ajal vahusta katte jaoks munad suhkrutega, sega hulka kohupiim ja hapukoor. Sõelu hulka jahu ja sega ühtlaseks taignaks. Laota kohupiimavaht eelküpsetatud põhjale. Jaga vaarikad kaunilt kohupiimale. Pudista peale ülejäänud 1/4 purutainast. Küpseta veel 180 kraadi juures pöördõhuga 30-40 minutit või kuni kook kaunilt küps. Kohupiimakiht võiks pealt väheke võdiseda, kui on õige aeg ahjust välja võtta. Nii jahtub kook mahlaseks ja maitsvaks. Lase jahtuda, enne kui lõikad ruutudeks. Serveeri koos jäätisega.
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa