Pidusai

Pirukad ja plaadikoogid

Väga maitsev kardemonihõnguline pidusai,  mis koosneb küpsemisel üksteisega kokku kerkinud kaneelirullidest. Seda saia ei lõigata noaga, vaid murra ise üksikud rullid suure saia küljest lahti. Soovi korral nirista üle sidruniglasuuriga ja naudi koos Väikse Tomi šokolaadipiimaga.

Koostisosad
Tainas:
Kuivpärm 1 pakk (11g)
Suhkur 1 dl
Sool 0,25 tl
Käesoe piim 2,5 dl
Muna 1 tk
Jahvatatud kardemon 1 tl
Või 100 g
Jahu 1 l
Täidis:
Või 50 g
Kaneel 1 sl
Kardemon 1 tl
Suhkur 2 sl
Määrimiseks:
Muna 1 tk
Glasuur:
Tuhksuhkur 1,5 dl
Sidrunist pressitud mahl 3-4 tl
Soovi korral kaunistuseks jõhvikaid
Serveerimiseks:
Väike Tom šokolaadipiim
Proovi retseptis
Valmistamine

Valmista pärmitainas:

Sega käesoe piim  suhkru ja soolaga segamini, lisa toasoe muna. Sõtku tainasse vaheldumisi pärmi ja kardemoniga segatud jahu ja pehme või. Lase ühtlaseks sõtkutud tainal 30–40 minutit rätiku all kerkida. Tõsta tainas jahuga üleraputatud lauale ja rulli 0,5 cm paksuseks ristkülikuks.

Sulata 50 g võid, nirista tainale ja määri laiali, puista peale kaneeli-kardemoni-suhkrusegu. Keera tainas pikemast servast alates rulli. Lõika rullist terava noaga 5 cm paksused jupid ja tõsta lõikepind üleval küpsetuspaberiga vooderdatud, soovitatavalt 24–26 cm lahtikäivasse koogivormi. Jäta kerkimisruumi servast umbes 1 cm ja üksikute tükkide vahele 2 cm. Kui kaneelirullid kõik vormi ei mahu, küpseta need muffinivormides.  Lase saiakestel 30 minutit kerkida, pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit ehk kuni pisusai on hästi kerkinud ja pind pruunistunud. Üksikud muffinid küpsevad vähem aega. Lase rätiku all jahtuda.

Sega glasuuri jaoks tuhksuhkur sidrunimahlaga, lisades mahla lusikashaaval, kuni saad ühtlase glasuuri. Nirista jahtunud pidusaiale ja kaunista soovi korral marjadega.

NIPP! Tõsta glasuur väiksesse kilekotikesse ja lõika kääridega väike ava ühte otsa. Sealt on hea glasuuri pidusaiale kanda.

Head nautimist!

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa