Pistaatsiajäätisega jõulupavlova

Tordid ja koogid

Tõelise maiasmoka unistus! Mõnusalt  jõuluhõnguline pavlova, mille serveerisime jõhvikakastme, pistaatsia-koorejäätise ning tuhksuhkruga.

Koostisosad
Munavalge 7 tk (M)
Suhkur 350 g
Maisitärklis 1 sl
Valge veiniäädikas 1 sl
Jõhvikakaste:
Jõhvikad 1 dl
Moosisuhkur 0,5 dl
Vesi 1 dl
Kreem:
Maitsestamata toorjuust 200 g
Vahukoor 4 dl
Vanillisuhkur 1 tl
Tuhksuhkur 2 sl
Lisaks:
Premia pistaatsia-koorejäätis 2 pakki
Hakitud pistaatsiapähklid
Jõhvikad
Tuhksuhkur
Proovi retseptis
VALMISTAMINE

Beseepõhja valmistamiseks vahusta munavalged keskmisel kiirusel u 2-3 minuti jooksul, kuni vispli välja võtmisel tekivad pehmed ja vahused tipud. Edasi vahustades lisa supilusikatäie haaval suhkur. Kui kogu suhkur on lisatud, tõsta kiirust ja vahusta u 5-7 minutit, kuni näppude vahel ei ole suhkruterakesi enam tunda. Kõige mugavam on vahustamine jätta lauamikseri hooleks. Sõelu munavalgevahule tärklis ja vala sekka äädikas ning sega ettevaatlikult läbi.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista sellele tugeva hariliku pliiatsiga kuusepuu. Keera paber teistpidi ja pihusta võimalusel selle veidi vett (nii saad koogi pärast paberilt lihtsama vaevaga kätte). Tõsta munavalgevaht kuusekujuliselt plaadile. Tõsta ahjuplaat 150-kraadini kuumutatud ahju ja alanda kohe kuumus 120-kraadini. Küpseta 1 tund, seejärel keera kuumus maha, kuid ära ava ahjuust vaid lase beseel järelkuumuses veel 2h tasahilju jahtuda ja seejärel hoia toatemperatuuril.

Lükka tordilabidas või spaatel täielikult jahtunud koogi ja küpsetuspaberi vahele ja tee ettevaatlikult kuusele ring peale. Tõsta besee ettevaatlikult serveerimisalusele. Jõhvikakastme valmistamiseks keeda koostisaineid väiksemas potis, kuni saad moositaolise kergelt paksenenud kastme. Suru see soovi korral läbi sõela ja lase jahtuda. Vahusta koor ja toorjuust koos suhkrutega ja tõsta koogile, tõsta sellele omakorda jõhvikakastet ja tõmba lusikavarre abil siiru-viiruliseks.Tõsta koogile jäätisepallid ja lisa hakitud pähkleid, jõhvikaid ja tuhksuhkrut.

Retsept ja foto: Britt Paju