Vanaema moosi-purukook kiirpärmitaignapõhjal

Pirukad ja plaadikoogid

Minu lapsepõlvekook, mis maitseb hästi ahjusoojalt kui ka jahtunult järgmisel päeval. Purukooki on hea valmistada just kodumoosiga ning seda peaks olema ikka parasjagu nii palju, et kook tuleks mahlane ja hea.

16 tk

Koostisosad
Kiirpärmitainas:
pärmi 25 g
toasooja võid 120 g
nisujahu 5 dl
käesooja vett või piima 1 dl
muna 1 tk
suhkrut 1 sl
kardemoni 1 tl
soola 0,5 tl
Vahele:
paksemat hapukat moosi, nt õunamoos u 1, 5 l
Purutainas:
suhkrut 1 dl
nisujahu 2,5 dl
külma võid 100 g
näpuotsaga soola
Serveerimiseks:
Eriti Rammusat Vanilli-koorejäätist 1 l
Proovi retseptis
VALMISTAMINE

Sega esmalt valmis purutainas. Sega näppude vahel puruseks seguks suhkur, jahu, või ja sool. Las jääb suuremaid ja väiksemaid tükke, ei pea olema ühtlane puru. Jäta ootele.
Kiirpärmitaina jaoks hõõru toasoe pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe vedelik. Lisa ka muna, jahuga segatud kardemon ja kuubikuteks lõigatud või. Sõtku ühtlaseks tainaks ja rulli küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks. Tõsta koos paberiga ahjuplaadile ja laota tainale moos. Võid kasutada ka kaht eri sorti moosi, nii saad kahe maitsega kooki valmistada korraga. Pudista peale puru ja küpseta ahjus 180 kraadi juures pöördõhu režiimil 20–30 minutit või kuni kook on küps. Lase väheke jahtuda ja naudi koos külma jäätisega.

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa