Vastlakuklid martsipani ja sidrunikreemiga

Magustoidud

Külmal lumisel vastlapäeval on tore panna pärmitainas kerkima ning küpsetada kukleid perele ja sõpradele. Rootsipärased martsipanitäidisega vastlakuklid koos hapuka sidrunikreemi ja vanillijäätisega viivad keele alla. Osta inglise sidrunikreem poest või valmista ise. Jäätisepall säti kuklile vahetult enne serveerimist, voilaa!

12 tk

Koostisosad
Taigen
Nisujahu 7 dl
Toasooja võid 100 g
Toasooja pärmi (või 1 pakk kuivpärmi) 25 g
Käesooja piima 2 dl
Suhkrut 1 dl
Soola 0,5 tl
Kardemoni 1 tl
Väike muna 1 tk
Martsipanitäidis
Martsipanimassi 100 g
Piima 0, 5 dl
Inglise sidrunikreem ehk lemon curd
Suurem sidrun 1
Võid 100 g
Suhkrut 2 dl
Muna 3
Määrimiseks
Muna 1
Vahele
Eriti Rammus vanilli-koorejäätis 1 l
Kaunistuseks
Tuhksuhkrut
Proovi retseptis
VALMISTAMINE

1. Sidrunikreemi jaoks riivi pestud sidrunilt peenikese riiviga kollane kooreosa. Poolita sidrun ja pressi mahl välja. Vispelda väikses potis munad suhkruga segamini, lisa sidrunimahl ja -koor. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt põhjast vispliga segades, kuni kreem pakseneb ( u 5 minutit). Ära keema lase. Lisa tükeldatud või ja sega sulamiseni. Tõsta nõu külmaveevanni ja sega vispliga aeg- ajalt, kuni kreem on jahtunud. Tõsta kreem kaanega purki ja kasuta kohe või säilita külmkapis.
2. Valmista pärmitainas. Pudista pärm kaussi, hõõru koos soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sega juurde käesoe piim, ülejäänud suhkur, kardemon, muna ja või. Seejärel lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks ( u 10 minutit).
Lase soojas kohas räti all kerkida 1 tund või senikaua, kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Jaga kerkinud tainas 12 osaks ja vormi neist pallikesed, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 30 minutit. Siis määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit (pöördõhuga u 7- 8 minutit). Lase jahtuda.
3. Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista natuke sisu välja. Riivi martsipan ja sega kausis kuklisisu ja piimaga. Tõsta supilusikatäis segu igasse kuklisse. Tõsta supilusikatäis ka külma sidrunikreemi. Tõsta jäätisepall igale kuklile vahetult enne serveerimist. Torka “kaaned” jäätise peale, puista kuklid tuhksuhkruga üle ja söö kohe.

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa