Vastlakuklid moosi ja jäätisega
Vastlakukkel üllatab mõnusalt rammusa vanilli-koorejäätisega!
12 tk
Koostisosad | |
---|---|
Tainas: | |
Nisujahu + vormimiseks | u 500 g |
Või, toasoojalt | 100 g |
Kuivpärm | 1 pakk (11 g) |
Piim, käesoojalt | 3 dl |
Suhkur | 1 dl |
Sool | 0,5 tl |
Kardemon | 1 sl |
Muna | 1 tk |
Muna määrimiseks | 1 tk |
Serveerimiseks: | |
Hapukas moos | 1 purk |
Eriti Rammus vanilli-koorejäätis | |
Kaunistuseks: | |
Tuhksuhkur |
Sega omavahel kausis käesoe piim ( u 37 kraadi), suhkur, kardemon ja muna. Sega osa jahu kuivpärmiga ja lisa piimasegule. Sega hästi läbi ja lisa vähehaaval ülejäänud jahu ning tükkidena toasoe või. Sõtku ühtlaseks, kuni tainas lööb kausi servade küljest lahti. Lase soojas kohas räti all kerkida u 1 tund või senikaua, kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Jaga kerkinud tainas u 12 osaks ja vormi neist jahusta käte vahel kaunid pallikesed, kukli pind peaks jääma pealt sile.
Tõsta pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all kerkida veel 20 minutit. Siis määri neid pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus pöördõhuga umbes 15 minutit. Lase jahtuda.
Lõika kuklitel “kaas” pealt ja uurista natuke sisu välja. Täida mõnusalt moosiga. Vahetult enne serveerimist tõsta igale peale jäätisepall. Torka “kaaned” jäätisepallile peale, puista kuklid tuhksuhkruga üle ja söö kohe.
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa