Tarte Tatin
Parim on see kook soojalt koos külma vanillijäätisega. Kui serveerid kooki vaid täiskasvanutele, siis kasuta õunatäidises ka konjakit. Kui maiustajate hulgas on ka lapsi, piirdu vaid sidrunimahlaga. Mugavaim on küpsetada kooki spetsiaalses vormis, mis sobib nii pliidile kui ahju. Selle puudumisel kasuta aga tavalist panni ja koogivormi.
8 tk
Koostisosad | |
---|---|
Hapukat õuna | 5 keskmist |
Võid | 80 g |
Suhkrut | 1 dl |
Sidruni mahl | 1 väiksem |
Calvadost või konjakit | 1/2dl |
Taigen | |
Võid | 125 g |
Jahu | 3 dl |
Küpsetuspulbrit | 1 tl |
Suhkrut | ½ dl |
Näpuotsaga soola | |
Munakollane | 1 tk |
Külma vett | 2 sl |
Serveerimiseks | |
Premia 47% vähema suhkruga koorejäätist | 1 tops |
Koori õunad, lõika neljaks ja puhasta. Sulata pliidil malmist koogivormis ( 26 cm) või pannil või, lisa suhkur ja lase segades sulada paar minutit. Sega ühtlaseks ja lao õunasektorid kumer pool all ringiratast vormi. Pigista peale sidrunimahl. Kuumuta keskmisel kuumusel 10 minutit, kuni suhkur karamelliseerub ja õunad veidi pehmenevad. Lisa soovi korral konjak , kuumuta hetk ja tõsta kõrvale. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Valmista senikaua taigen. Näpi omavahel või, jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool purutaoliseks massiks. Lisa munakollane ja vesi, sega ühtlaseks taignaks. Rulli taigen kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks(veidi suuremaks kui vormi läbimõõt). Tõsta taigen õunte peale ja suru seda ka vormi sisekülgedele. Küpseta ahjus 15 .20 minutit, kuni kook peqlt kaunilt kuldpruun. Jahuta 10 – 15 minutit.
Kummuta kook taldrikule: aseta taldrik kõigepealt vormi peale kaaneks ja seejärel keera Lõika viiludeks taldrik koos vormiga hoogsa liigutusega teist pidi. Serveeri soojalt vanillijäätisega.
Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa